skip to Main Content
031 317 311 info@andrejatasic.si Andreja Tasič

Komu je psihoterapija namenjena

Obstajajo različna prepričanja ljudi, zakaj iti ali ne na terapijo, in komu je psihoterapija namenjena. Eni so prepričani, da moraš biti v res hudi stiski, da moraš pasti na dno, da vidiš pred seboj samo črnino in brezizhodnost, drugi, da ti samo pomaga, ko se znajdeš pred oviro, čez katero ne zmoreš sam. Resnica je nekje vmes. Res je, da je terapija namenjena ljudem v hudih stiskah, ljudem, ki so zasvojeni, ljudem, ki so v depresiji, imajo panične napade ali so anksiozni, imajo prehranjevalne motnje, so travmirani … Prav tako pa je namenjena vsem, ki si želijo izboljšati svoje življenje, svoj partnerski odnos, svoje odnose z otroki ali starši, vsem, ki so morda izgubili malce svoje običajne samozavesti, vsem, ki bi radi izboljšali svojo samopodobo …

Pravzaprav je terapija namenjena kar vsem, tistim, ki se soočajo s hudo krizo, travmo, žalostjo, in tistim, ki bi radi v svojem življenju naredili korak naprej. Slednji pa smo, upam, kar vsi.

 

 

Relacijska družinska terapija

Relacijska družinska terapija (RDT) temelji na odnosih. V odnos se rodimo, v odnosih živimo, se borimo, se veselimo in tudi ranimo. Ker največje rane nastanejo ravno v odnosih, jih v njih tudi zdravimo.

Vzorci, po katerih delujemo v življenju, s katerimi vstopamo v odnose, so zapisani globoko, tako zelo, da se največkrat ne zavedamo, zakaj delujemo, kot delujemo, zakaj živimo, kot živimo, zakaj ljubimo, kot ljubimo, zakaj včasih tistim, ki jih imamo najraje, povzročimo največ bolečine, ali zakaj nas tisti, ki pravi, da nas ljubi, »udari« tam, kjer najbolj boli. Včasih se tako zapletemo v (poznan) začarani krog ponavljanja, da iz njega enostavno ne znamo priti sami in potrebujemo pomoč. In točno temu je namenjena terapija. Iskanju, raziskovanju in odkrivanju tega, kdo sem jaz kot ženska, kdo sem jaz kot moški, kdo sva midva kot partnerja, kdo smo mi kot družina, kje sem se začasno izgubil, izgubila, katera nova pot bo tista, ki jo bom ubral, ubrala, da bo zame, za naju in najino družino najboljša.

Vabljeni k skupnemu odkrivanju starega, sedanjega in prihodnjega.

 

EMDR

V relacijsko družinsko terapijo vključujem tudi metodo EMDR (desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem). Gre za terapevtsko metodo, ki se lahko vključuje v različne psihoterapevtske smeri. Uporablja se pri delu s čustvenimi težavami, ki so posledica travmatskih izkušenj, kot so travmatični dogodki iz preteklosti in stresni dogodki v odraslosti. V pomoč je tudi pri delu z osebami z različnimi duševnimi motnjami (fobija, panična motnja), osebnostnimi motnjami, zasvojenostmi in pri mnogih drugih težavah.

 

Potek in trajanje psihoterapije

Terapija se začne po predhodnem dogovoru. Informativni razgovor traja eno uro, potem določiva termin srečanj. Priporočeno število srečanj po relacijski družinski terapiji je ciklus 12 tedenskih srečanj po 50 minut. Če začutite, da potrebujete še dodaten ciklus, se zanj dogovorite po izteku prvega. Prav tako se lahko število srečanj zmanjša, če ugotoviva, da ste na terapiji dosegli, kar ste želeli. Vsebina, ki je razkrita na terapiji, se varuje v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Delujem po etičnem kodeksu združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije, katerega članica sem.

Back To Top