skip to Main Content
031 317 311 info@andrejatasic.si Andreja Tasič
Partnerska In Družinska Posvetovalnica

Partnerska in družinska posvetovalnica

Partnerji in družina se nemalokrat znajdejo pred navidezno nepremagljivo težavo, ko kar ne vedo, kaj bi lahko storili, da bi izboljšali svoje odnose, ko lahko že najmanjša beseda, nedolžna opazka sproži vulkan prepirov. Če se ne odzovemo pravočasno in takrat, ko se pokažejo prve razpoke v nekoč tako trdnem in ljubečem odnosu, v družini, ki je držala skupaj in je niso premagali niti močni viharni vetrovi, pride do trenutka, ko se je treba obrniti po pomoč. Takrat je lahko partnerska in družinska posvetovalnica rešitev za lepljenje razpok.

Nekako normalno je, da v družini in partnerstvu prihaja do prepirov. Različni ljudje živimo skupaj, vsak s svojimi željami in potrebami, ki jim je v hitrem tempu življenja včasih resnično težko slediti, jih slišati in upoštevati. Ne slišimo jih, ne svojih ne partnerjevih in ne otrokovih, ali pa imamo mi sami občutek, da nismo slišani. Pride do zamer, do trenutkov tišine, do tega, da se nam zdi, da bolj ko poskušamo, bolj zadevamo z glavo v nevidni zid. Prav partnerska in družinska posvetovalnica nam pri tem lahko pomaga. Tu postanemo vidni, tu lahko v varnem okolju izražamo svoje želje in potrebe in smo v njih slišani. Partnerska in družinska posvetovalnica ne pomeni, da se učimo tehnik komunikacije, ampak »tehnik« slišanja drug drugega, tega, kako dati prostor drugemu, da se izrazi, prostor za to, da tudi otroci v varnem okolju povedo, česa se bojijo, kaj jih skrbi, kaj je tista negotovost, ki spremlja prepire ali tiste težke trenutke tišine, ko se starša med seboj ne razumeta. Tudi če se starša ne prepirata ali pa skrivata svoje prepire pred otroki, ti s svojimi zvedavimi otroškimi tipalkami vse takoj zaznajo. In se začnejo spraševati, sem morda jaz kriv za to, da sta mami in oči spet tiho in se ne pogledata, objameta? Sem bil morda premalo priden? Sem bil preveč poreden in zato iz njune spalnice spet slišim povišane glasove, morda celo grožnje? Partnerska in družinska posvetovalnica vašemu otroku omogoči spregovoriti o vseh teh ranah, ki lahko v otroški duši pustijo veliko groze, ker je to nekaj, česar ne morejo »prijeti«, česar njihovi možgani ne zmorejo dojeti in si razložiti.

Partnerska in družinska posvetovalnica uči tudi pristnosti. Otrok namreč ob sebi potrebuje očeta in mamo, ki sta pristna, tako v svojih dejanjih, občutjih kot čustvih. Starša, ki svojih čustev ne zanikata ali jih prikrivata drug pred drugim ali pred otrokom, starša, ki sta ranljiva, starša, ki povesta, da je ves nabor čustev popolnoma normalen, in starša, ki naučita otroka, kako se nanje primerno odzivati. Če seveda to znata, če je tega njiju nekdo naučil, če jima je nekdo povedal in pokazal, da je živeti v pisanih čustvih čar življenja. Dostikrat se zgodi, da je ravno obratno, da so nas naučili, da ni dobro kazati čustev, da ni dobro, da smo preveč ranljivi, preveč navezani, da moramo poskrbeti zase tako, da enostavno ugasnemo čustva. Partnerska in družinska posvetovalnica je prostor, kjer se boste lahko tega učili in naučili. Kjer boste spoznali, da je nekaj najbolj naravnega, da si globoko v sebi želimo biti povezani, da si želimo pripadati. Tudi če nam še tako govorijo, kako moramo biti sami sebi dovolj, je v nas globoka potreba po biti skupaj z drugim, z njim deliti najgloblje strahove in iskreno veselje. Partnerska in družinska posvetovalnica bo dala možnost za izražanje tistega skritega, tistega, česar ne upate priznati niti sami sebi, kaj šele partnerju. Dala bo lahko uvid v to, kaj se skriva za družinskimi nesoglasji, predvsem pa, kaj se skriva za vajinimi prepiri. Koliko zanikanih potreb je tam, koliko želje po biti slišan, biti viden v partnerjevih očeh. Dostikrat pride do prepirov ravno zaradi tega – ker tako ali drugače iščeta pripadnost, iščeta navezanost, sprašujeta drugega, ali si še tu zame. In če se nekomu zdi nekaj najbolj naravnega čustva potlačiti, bo drug zadeval, ne samo v steno, ampak v pravo skalo. In praskal po njej in iskal razpoke, kako priti blizu. Drugi pa bo to lahko razumel kot vdiranje v svoj prostor. Partnerska in družinska posvetovalnica bo tako tudi prostor iskanja možnosti spremeniti te vzorce, ki smo jih nekoč nekje prevzeli in vzeli za svoje. Partnerska in družinska posvetovalnica vama pomaga oditi iz tega začaranega kroga nezavednega iskanja drugega in nezavednega umikanja.

Zdi se mi, da ljudje vedno bolj zahtevamo popolnost in samozadostnost, od sebe, parterja in otrok. Pa vendar noben odnos ni popoln, nobena družina ni popolna in prav tako ne mi ne naši parterji. A v tem zahtevnem času dostikrat od sebe, partnerjev in otrok zahtevamo prav to. Popolnost in samozadostnost. Partnerska in družinska posvetovalnica pa vas bo s pomočjo terapevta, če boste želeli, naučila, da je življenje lepo prav zaradi svoje nepopolnosti in navezanosti na drugega. Vabljeni!

This Post Has 0 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top