skip to Main Content
031 317 311 info@andrejatasic.si Andreja Tasič

Pijem preveč. Kaj naj naredim?

 

Vsakdo, ki se sooča s tem, da preveč pije, se slej ko prej sreča z vprašanjem, kaj naj naredi, da bo s tem prenehal. Najlažje je reči, naj odloži kozarec, da to pa res ni nič težkega, in bo svet takoj postal lepši. Če bi bilo to tako enostavno, ne bi bilo toliko ljudi, ki se srečujejo s to boleznijo. Da, govorim o bolezni, kronični bolezni možganov, ne o kar nečem, za kar se lahko človek odloči z danes na jutri in s tem vedenjem preneha. Gre za čisti avtomatizem, za nujo, nujno potrebo, ki se ji ne moreš kar tako upreti, pa če si še tako želiš, kajti leta in leta je posameznik, s tem ko je pil preveč, uril možgane v tem vedenju. In ko so možgani to vedenje enkrat usvojili, so ga sprejeli za svojega, alkohol pa za nujno potrebno snov, brez katere ne morejo več preživeti. Oziroma ima tisti, ki preveč pije, vsaj tak občutek.  

Kaj pomeni imeti težave z alkoholom?

Kdo je tisti, ki že pije preveč? Kako vemo, kdaj nekdo pije preveč, kdaj je že čez mejo in je postal zasvojen? Je to nekdo, ki pije vsak dan? Lahko, ni pa nujno. Je lahko to nekdo, ki pije večkrat na teden? Lahko, ni pa nujno. Lahko ima težave tudi nekdo, ki pije nekajkrat na leto? Tudi, ni pa nujno. Toliko, kolikor je tistih, ki pijejo preveč, toliko različnih zgodb se skriva za njimi.

Dejstvo je, da ima posameznik težave in lahko upravičeno rečemo, da pije preveč, ko ima vsaj tri od naslednjih znakov v zadnjem letu: močna želja po pitju alkohola, pri čemer gre za pravo hlepenje po alkoholu, ko ne vidi pred sabo ničesar drugega kot samo to, kdaj bo lahko spet nekaj spil; težave pri obvladovanju pitja, kar pomeni, da sploh nima več nadzora nad tem, koliko spije; vztrajanje v pitju kljub škodljivim posledicam, tj., ne zanima ga več na primer, ali bo obdržal službo ali ne, ali bo partner odšel ali ostal; večje posvečanje pitju alkohola kot drugim aktivnostim in obveznostim, kar pomeni, da ga zanima samo še, ali ima na primer doma dovolj alkohola, da bo preživel današnji dan, ali mora iti v trgovino, ali bo našel trenutek, ko bo lahko nekaj spil; povečana toleranca, kar pomeni, da prenese vse več alkohola, in telesne motnje ob prenehanju pitja – abstinenčna kriza.

Kaj je dobro vedeti, ko se odločite prenehati piti?

  1. Tudi če mislite, da ste edini, ki preveč pije, to ne drži. S težavami z alkoholom se soočajo tako moški kot ženske, tako revni kot bogati, tako mladi kot stari. Verjamem, da je sram, ki vas obliva, tak, da si predstavljate, da ste edini na tem svetu, ki pijete preveč, ampak to enostavno ne drži. Veliko je vaših sotrpinov, veliko, ki so bili ravno na tej točki, kjer ste zdaj vi. In veliko, ki jih je dvomilo v to, ali se da in ali ima sploh smisel nehati piti. Če vprašate njih, je bila odločitev za trezno življenje nekaj najboljšega v njihovem življenju in menijo, da se da premagati tudi to, na videz nepremagljivo težavo. In neprecenljive vrednosti je, ko vidiš žareč obraz človeka, ki je premagal demone v sebi, ko ti razlaga, kako svobodno zdaj živi, ko mu ni treba več ničesar skrivati.
  2. Prvi in najtežji korak človeka, ki pije preveč, je priznanje, da si zasvojen in da si za pitje odgovoren zgolj in samo ti. Včasih se posameznik odloči za prenehanje pitja pod pritiskom okolice, drugič, ker ne zdrži več. Ni pomembno, kaj vas je pripeljalo do tega, pomembno je, da poiščete pogum, ki ga nosite v sebi, in tisto moč, za katero se zdi, da ste jo že zdavnaj izgubili. A če greste globoko vase, boste našli neizmerno moč. Kajti – le kako bi lahko toliko časa pili preveč in preživeli, če ne bi imeli te moči?
  3. Samo prenehanje pitja alkohola ni dovolj. Je ogromen korak na poti zdravljenja in čestitam vam, da ste se odločili zanj, a za dolgotrajno treznost je potrebno brskanje po sebi in svojih ranah, za to pa je po navadi potrebna pomoč. Če namreč samo prenehate piti in ne spremenite ničesar drugega v svojem življenju, se lahko hitro vrnete na staro pot in spet začnete piti. Ne bom lagala, ni lahko, a končni rezultat, da spoznaš, da je življenje lepo, da se spet lahko veseliš drobnih stvari, da imaš na izbiro, v katero smer boš šel, je vreden vsake drobne kapljice potu.
  4. Ob pitju ste se navadili živeti s sramom in krivdo, ki sta postala vaša zvesta spremljevalca, navadili ste se sklanjati glavo pred drugimi in se skrivati pred svetom. Sta pa tudi dodatna krivca za vaše nadaljnje pitje. Ker se je res neizmerno mučno soočiti s sramom, ko ne veš na primer, kaj si prejšnji dan komu rekel, storil ali kje si bil, zato piješ naprej. Samo tako lahko »ubiješ« ta sram. In krivdo. Zato je treba o tem čim več govoriti, se pogovarjati, tudi o dejanjih, ki ste jih naredili, ko ste pili preveč, in jih sprejeti v svoje življenje. Šele takrat boste lahko šli naprej.
  5. Alkohol je le pokrov nečesa, s čimer se v svojem življenju niste mogli spopasti, in ste zato pili preveč. Prikriva lahko marsikaj, od občutij bolečine, nevrednosti, občutkov neljubljenosti, nezadostnosti, slabe samopodobe do raznih travmatičnih doživetij v preteklosti, ki se skrivajo spodaj. Ko boste vse to odkrili, ko boste sprevideli, da ne potrebujete več alkohola za pomoč pri preživetju, da se da z vsem zdržati, da lahko živite svobodno, boste lahko rekli, da ste zmagali!

Če imate kakšna vprašanja, ste z njimi vedno dobrodošli na: terapijatasic@gmail.com.

Tukaj pa si lahko ogledate, da tudi slavni ljudje niso imuni pred posledicami zasvojenosti: 

This Post Has 0 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top