skip to Main Content
031 317 311 info@andrejatasic.si Andreja Tasič
Zakonsko Svetovanje

Zakonsko svetovanje ne pomeni konca, ampak upanje v nov začetek

Skupaj bova za vedno. V dobrem in slabem. Dovolj rada se imava, da nama nič ne bo prišlo na pot. Midva proti drugim. Vse to in še več si obljubita zakonca, ko stopita na skupno pot. Najverjetneje iskreno odločena, da bodo te besede držale do konca njunih dni. Potem pa nastopi realno življenje s hitrim tempom, ki ubija odnose, z otroki, ki se jim je treba posvečati, z vsakdanjimi opravki in opravili, in vse postane neskončna rutina. In čez leta se začneta spraševati, kdo je ta tujec, ki že toliko let živi ob meni, oseba, s katero si že toliko let delim življenje. Kdo pa sem sploh jaz v tem zakonu? Je sploh še kaj prostora zame? Kje sva se izgubila? Kje sem se jaz izgubil, izgubila? Zakonsko svetovanje pomaga poiskati odgovore tudi na taka in drugačna vprašanja.

Najbrž se boste strinjali z mano, da živimo v nekem čudnem času, ko je pomembno vse kaj drugega kot negovanje odnosov, in marsikomu še na misel ne pride, da je s tem karkoli narobe, toliko, da bi šel na zakonsko svetovanje. Še več, živimo v času, ko nas na vsakem koraku opozarjajo, naj bomo močni, neodvisni, naj se ne navežemo preveč. Sploh ženske naj bi bile neodvisne, močne, in ko bomo take, bomo s svojim partnerjem živele srečno do konca svojih dni. Do neke mere drži, da moramo biti samostojni in močni, pa vendar – zakaj pa smo v odnosu, če ne zato, da zaupamo, da smo z drugim, ki nam bo pomagal, na katerega se lahko naslonimo, ko nam je hudo, ob katerem smo lahko ranljivi? Ranljivi? Groza in strah. Ker to je pa nekaj najhujšega, ker nas lahko drugi izkoristi. In tu nastopi zakonsko svetovanje, tukaj se učimo, da biti ranljiv ne pomeni biti šibek, ampak ravno obratno – pomeni biti močan. In zakonsko svetovanje se vama pomaga srečati v tej ranljivosti, pomaga vama, da se srečata v bolečini, ki jo nosita v sebi, v bolečini, ki je hkrati različna, a vseeno tako zelo podobna. »Če mu bom ponovno zaupala, se bojim, da bom spet izdana,« dostikrat slišim. Od moškega ali od ženske. Toliko strahu pred intimo, pred zbližanjem! In toliko več moči za večni boj, kdo bo koga. Kdo bo glavni. Kdo bo bolj popoln. Pa res gre za to? Ali za tem skrivamo vse svoje strahove, vso svojo ranljivost, ki si je ne upamo priznati niti sebi, kaj šele drugemu? Kako bi bilo preseči svoj strah, kako bi bilo ponovno tvegati? Ponovno zaupati? Njemu, njej, sebi, svojim čustvom? Kako bi bilo stegniti roko, se partnerja nežno dotakniti in mu zaupati, da ga pogrešate? Njega, njegovo nežnost, njegovo zaupljivost? Zakonsko svetovanje ponuja nekaj novega, kajti to ni bojišče, ni kraj za pretvarjanje, je mesto za vajino ranljivost, je mesto za vajino zaupanje. Je kraj za vaju – oba in vsakega posebej.

Zakonsko svetovanje s terapevtom ni čudežna dežela, lahko pa pripomore k večjemu razumevanju. Pomaga vama, da se slišita, da se začneta poslušati, poiskati, kaj vaju povezuje, na novo odkrivati in navezovati. Zakonsko svetovanje pomeni uro miru, uro varnega odkrivanja samega sebe in drugega, poglabljanja vase, v vajin odnos, pomeni iskanje izgubljenega upanja. Takrat sta lahko vidva vidva. Vidva brez pretvarjanja in brez fige v žepu.  

Ker konec koncev sta se najbrž zato enkrat zaobljubila drug drugemu? Da si bosta zvesta, pa ne samo v telesnem smislu, ampak zvesta sebi in svojim vrednotam. Zvesta ljubezni, ki vaju je privedla skupaj. Zvesta upanju, ki sta ga toliko let gradila. Zvesta svojemu odnosu, zvesta času, ki ga preživljata skupaj. In zakonsko svetovanje je tudi to – preživljanje časa skupaj. Tam je čas samo vajin, tam sta samo vidva in vajin odnos. Vidva, ki vama je doslej uspelo prepluti marsikatero čer in zakonsko svetovanje vama bo morda pomagalo prebroditi še to, največjo, s katero se soočata do zdaj.

Res je, kot sem zapisala že prej, čas, v katerem živimo, dejansko ni naklonjen odnosom. Ni naklonjen poglabljanju vase, v naju, ampak je v ospredju vse kaj drugega. Ni počasno uživanje življenja, ampak je prava dirka, v kateri pozabljamo na tisto, kar je najpomembnejše – nase in na odnos, ki nam je nekoč pomenil največ.

Četudi je svet tak, kakršen je, pa vendarle sama zelo optimistično zrem v prihodnost, kajti na zakonsko svetovanje prihajajo pari, ki si resnično želijo napredka, ki ne želijo zbežati iz odnosa, ampak se zavedajo, da je vanj treba nenehno vlagati. In uspeva jim! In zame ni večje nagrade, kot je ta, da vidim, da jim uspeva delati nove in nove, četudi morda na začetku zelo majhne korake. Bosta tudi vidva med njimi?

This Post Has 0 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top